Het kleurenspectrum van een planeet zegt iets over de leefbaarheid

Scientias. 28 april 2016, door Tim Kraaijvanger

De aarde heeft vanuit het heelal gezien een blauwe kleur. Zijn andere leefbare planeten ook blauw? De zoektocht naar leefbare exoplaneten zou een stuk makkelijker zijn als de kleur van een buitenaardse wereld iets zegt over de leefbaarheid ervan.

Het kleurenspectrum van de aarde heeft een U-vorm: veel blauw aan het einde, minder groen in het midden en veel rood aan het begin. Dat de aarde blauw is, komt door Rayleighverstrooiing. Zonlicht wordt verstrooid door moleculen in de atmosfeer, waardoor de lucht blauw is. Er is minder groen te vinden in het spectrum, wat weer komt door de absorptie van groen licht uit het zonlicht door ozon in de atmosfeer. Tenslotte geeft de aarde wel een rode gloed af, wat de reflectie door de continenten is.

Het is te eenvoudig om te zeggen dat alle blauwe planeten leefbare planeten zijn. "We kwamen erachter dat het vrij makkelijk is om onleefbare exoplaneten te vinden die dezelfde blauwe kleur hebben als de aarde," zegt onderzoeker Joshua Krissansen-Totton.
"Het spectrum van de aarde is daarentegen uniek en zeker bruikbaar!"

Wanneer een exoplaneet in de leefbare zone rondom een ster draait, dan kan vervolgens het kleurenspectrum van de exoplaneet worden geanalyseerd. "Wanneer we een aardachtige exoplaneet in de leefbare zone mét een U-vormig spectrum vinden, is dat fascinerend," zegt Krissansen-Totton. "Het U-spectrum kan helpen om een aardachtige planeet en foute kandidaten te scheiden."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Bronmateriaal:
Is the pale blue dot unique? Optimized photometric bands for identifying earth-like exoplanets - IOP


terug naar het antropische principe

terug naar het weblog







^