acht goede gewoontes


Deze acht gewoontes kunnen je leven met tientallen jaren verlengen
Scientias, 27-07-2023, door Vivian Lammerse, vraaggesprek met onderzoekster Xuan-Mai Nguyen

[Eén van de beschreven goede gewoontes is: een levendig sociaal leven; maar het sociale leven begint met het gezin waarin je bent opgegroeid als de kleinste, organisch gevormde mensengemeenschap. Aangezien ervaringen uit je jeugd je gehele leven lang blijven doorwerken - hoe je je ook inspant om ermee in het reine te komen als die slecht waren - is het van belang om je verstandhouding met de leden van dat gezin, in het bijzonder met je ouders, goed te houden. Dat is niet zo moeilijk als je ouders welwillend zijn; is dat niet het geval en krijg je daardoor de last van jeugdproblemen te dragen, dan is het van belang die zo snel en goed mogelijk, zo nodig met hulp, te verwerken. Want wat je niet hebt verwerkt, richt zich tegen jou en remt je. Zeker als het de verhouding betreft met hen, die jouw oorsprong zijn.]

Wie alle acht gewoontes in zijn dagelijkse leven toepast, leeft maar liefst meer dan twintig jaar langer en verkleint het risico op chronische ziekte en voortijdige sterfte aanzienlijk.
Een lang en gezond leven willen we allemaal wel, maar wat is de sleutel tot succes? Onderzoekers schieten te hulp. Want in een nieuwe studie presenteren ze acht leefstijlkeuzes die tot een langer leven leiden.

Acht gewoontes

De acht gewoontes zullen je wellicht niet verbazen. De onderzoekers stellen dat het inhoudt:
- voldoende beweging,
- een gezond dieet,
- een goede nachtrust en
- een levendig sociaal leven;
- ook zou je stress zoveel mogelijk moeten vermijden;
- aan de andere kant: niet teveel alcohol nuttigen,
- niet moeten roken en
- ook niet verslaafd moeten raken aan pijnstillers.

Dit was al wel langer bekend. "Onze studie laat zien dat iedereen het vermogen bezit om beslissingen te nemen, die een gunstige invloed op je toekomst hebben, met name op je levensduur," vertelt onderzoekster Xuan-Mai Nguyen in een vraaggesprek met Scientias.nl. "We waren erg enthousiast om te ontdekken, dat deze acht gewoontes kunnen helpen om het risico op voortijdige sterfte te verminderen."

Langere levensduur

En hoe. Want de onderzoekers ontdekten dat degenen die alle acht de gewoontes in hun dagelijkse leven toepasten, hun leven met tientallen jaren verlengen. Volgens de resultaten zouden mannen die op 40-jarige leeftijd alle acht de leefstijlkeuzes hebben gemaakt, naar verwachting 24 jaar langer leven dan mannen die geen van deze gewoontes hebben aangenomen. Voor vrouwen wordt het hebben van alle acht de gewoontes op middelbare leeftijd in verband gebracht met 21 extra levensjaren. "Beide geslachten bereiken als ze voor alle acht de gewoontes kiezen op 40-jarige leeftijd, een gemiddelde leeftijd van 87 jaar," aldus Nguyen.

Studie

De onderzoekers komen tot deze ontdekking nadat ze de gegevens van meer dan 700.000 Amerikaanse veteranen hadden geanalyseerd. Het team gebruikte medische dossiers en vragenlijsten, die tussen 2011 en 2019 waren verzameld. De analyse omvatte gegevens van volwassenen tussen de 40 en 99 jaar oud, waarvan er na een follow-up 33.375 waren overleden.

Drie factoren

Over het algemeen tonen de resultaten aan dat weinig beweging, roken en het gebruik van sterke pijnstillers, de grootste invloed hebben op de levensduur. Deze factoren brengen de onderzoekers in verband met een 30 tot 45 procent hoger risico op voortijdige sterfte. Stress, drankmisbruik, slechte voeding en een slechte nachtrust kunnen allemaal in verband worden gebracht met een 20 procent hoger risico op overlijden. Een gebrek aan sociale contacten is goed voor een 5 procent hoger sterfterisico.

De invloed van acht leefstijlfactoren op de levensverwachting bij mannen. Het is het beste om de acht gewoontes zo vroeg mogelijk in je leven je eigen te maken. Maar de studie laat ook zien dat als je slechts een paar van deze gewoontes aanneemt of ze pas op latere leeftijd toepast, je nog steeds op een langere levensverwachting kunt rekenen.
Afbeelding: VA Million Veteran Program

Voldoende beweging

De bevindingen uit de studie bewijzen eens te meer het belang van een gezonde levensstijl. "We waren echt verrast dat er zoveel jaren kunnen worden gewonnen met de toepassing van één, twee of alle acht de gewoontes," benadrukt Nguyen. Want zelfs als je je er slechts één of twee eigen maakt, kun je al rekenen op een langer leven.

Lichaamsbeweging
Welke gewoonte het belangrijkst is? Dat durft Nguyen niet te zeggen. "Ze zijn eigenlijk alle acht van belang," zegt ze desgevraagd. "Welke belangrijker is, hangt af van de persoon. Bovendien hebben we niet de invloed van genetica en omgevingsfactoren in relatie tot elk van de acht gewoontes bestudeerd. Dat gezegd hebbende, op basis van onafhankelijke analyse van de leefstijlkeuzes, namen we wel de grootste afname van sterfte waar bij degenen met voldoende lichaamsbeweging."

Verklaring

Dat de acht gewoontes samen maar liefst 20 jaar aan je leven kunnen toevoegen, is verbluffend, maar misschien ook weer niet zo verrassend. "We weten dankzij eerdere studies, dat bijvoorbeeld regelmatige lichaamsbeweging een belangrijke bijdrage levert aan een goede gezondheid, fitheid en betere kwaliteit van leven," vertelt Nguyen. "Van de gewoontes die we hebben onderzocht, is bovendien aangetoond dat ze allemaal afzonderlijk het risico op chronische ziektes en voortijdige sterfte verminderen.
Het nieuwe aspect van onze studie is, dat we alle acht de leefstijlkeuzes gezamenlijk hebben bekeken. Hierdoor ontdekten we, dat toepassing van alle acht het grootste voordeel opleverende in vergelijking met iemand die geen van deze gewoontes toepast. Dit vermindert de kans op voortijdige sterfte met maar liefst 87 procent."

Hoe eerder hoe beter… maar het is nooit te laat

De geschatte winst in levensverwachting werd iets kleiner met de leeftijd, maar bleef nog steeds aanzienlijk. Dit betekent dat het aannemen van gezondere gewoontes op oudere leeftijd alsnog kan helpen om langer en gezonder te leven. Begin je pas als je vijftig jaar bent? Ook dan is de kans op een langer leven dus reëel.
"Het is nooit te laat om een gezonde levensstijl aan te nemen," zegt Nguyen. "Hoe eerder hoe beter, want over het algemeen wordt aangenomen, dat een gezonde levensstijl op jonge leeftijd het grootste voordeel oplevert. Maar zelfs als je maar een kleine wijziging aanbrengt als je 40, 50 of 60 jaar bent, pluk je hiervan de vruchten."

Volgens de onderzoekers onderstrepen de bevindingen dat bepaalde leefstijlfactoren juist sterk bijdragen aan chronische ziekten, zoals diabetes type 2 en hartaandoeningen, wat vervolgens kan leiden tot vroegtijdige gebreken en sterfte. De resultaten laten dan ook zien dat het maken van gezonde keuzes je echt kan helpen om het risico op dergelijke ziektes te verminderen en langer te leven. Wil je dus gezond ouder worden? Je weet nu hoe je dat moet doen!

Bron:
"These eight habits could lengthen your life by decades" - American Society for Nutrition (via EurekAlert)


terug naar beschaving

terug naar het weblog^