Tatoeage laten zetten en spijt van je tatoeage?

De Telegraaf

AMSTERDAM - Ach, wat was het stoer om destijds een tatoeage te nemen. Lekker je ouders op stang jagen en de hipste van je vriendenkring zijn. Maar nu heb je er spijt van. Laat je je tatoeage weghalen of niet?

Vrouwen bezoeken vaker een dermatoloog om hun tatoeage te laten verwijderen dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek dat in het julinummer van 'Archives of Dermatology' is gepubliceerd. Als reden van de verwijdering wordt gezegd dat tatoeages vaak een negatief stempel hebben in de maatschappij. Ook vinden ze het negatieve commentaar van anderen bepalend voor de beslissing om het 'lichaamsversiersel' weg te laten halen.

Groeiende populariteit
Uit de studie blijkt dat 25 procent van de volwassenen tussen de 18 en 30 jaar in het bezit is van minstens één tatoeage. Hoewel 83 procent tevreden is met de tatoeages, betekent de groeiende populariteit van de afbeeldingen op een lichaam ook een groei van het aantal mensen dat een dermatoloog bezoekt om een tatoeage te laten verwijderen, zeggen de onderzoekers.
Volgens hen is ongeveer 20 procent niet tevreden met hun tatoeage(s), maar slechts 6 procent neemt echt de stap om die te laten verwijderen.

Uniek
Tijdens het onderzoek werd gevraagd waarom de deelnemers graag een tatoeage wilden hebben.
- 44 Procent koos voor een tatoeage om zich uniek te voelen.
- 33 Procent antwoordde dat het voor hen een teken van onafhankelijkheid was en
- 28 procent wilde een tatoeage om het 'gewoon een keer mee te maken'.

Schaamte
Op de vraag waarom een tatoeage verwijderd moet worden, antwoordde 58 procent dat ze 'gewoon' de beslissing hadden genomen om haar weg te laten halen. 57 Procent schaamde zich voor de tatoeage. 38 Procent wilde de afbeelding verwijderen vanwege een nieuwe baan.
Vrouwen gaven aan dat één tot vijf jaar na het plaatsen van de tatoeage hun gevoel over de tatoeage begon te veranderen, ook al waren ze er in het begin blij mee. In tegenstelling tot de mannen kregen de vrouwen meer last van schaamte, van het negatieve commentaar op hun tatoeage en hadden ze problemen met hun kledingkeuze vanwege de tatoeage. Volgens de onderzoekers voelden ze zich er niet meer uniek mee.


terug naar tatoeage en piercing


^