Onderzoek naar de betekenis van het woord 'sex'


Geen seks zonder klaarkomen (05-03-2010, expreszo.nl)

Seks, seks, seks... Iedereen weet wat het is. Of toch niet? Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat de definitie van seks nogal uiteen ligt. Orale en anale seks worden door Amerikanen niet als seks gezien! Dit blijkt uit het onderzoek dat door het Kinsey Institute van de Indiana University in Bloomington gedaan is. Voor dit onderzoek zijn bijna vijfhonderd mensen tussen de 18 en 96 jaar ondervraagd. Een vijfde van de respondenten vindt dat anale seks niet geldt als seks. Maar liefst dertig procent vindt ook de orale handelingen niet in de categorie seks vallen.

I did not have sex with that woman
Ex-president Bill Clinton is deze trend ongetwijfeld in 1998 begonnen met de uitspraak "I did not have sex with that woman!" Hij vindt dat hij geen (echte) seksuele relatie heeft gehad met Monica Lewinski, omdat hij met haar geen geslachtsgemeenschap heeft gehad.
Uit het Amerikaanse onderzoek blijkt dat voor één op de vijf ondervraagden seks geen seks is als de man niet is klaargekomen. Het waren vooral de oudere mannen die dit vonden... en blijkbaar wat tekortkomen.
Het doel van het onderzoek dat afgelopen donderdag gepubliceerd is, is dat artsen beter weten wat mensen precies als seks beschouwen. Hiermee denken zij bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen beter te kunnen behandelen.


Wat is seks in de VS? Scientias.nl Psychologie 5 maart 2010 Auteur: Tim Kraaijvanger

De definitie van seks is voor veel Amerikanen niet duidelijk. Dit blijkt uit een onderzoek van het Kinsey Instituut van de universiteit van Indiana. Vijf procent van de deelnemers aan het onderzoek vindt dat het inbrengen van de penis in erectie in de vagina (en klaarkomen) geen seks is. Vooral oudere mannen houden er een eigen definitie op na.
Een kwart van de oudste groep mannen vindt vaginale geslachtsgemeenschap geen seks. Dit is gek, want dit wordt toch echt als seks gezien. "Onderzoekers, dokters, ouders en voorlichters moeten erg voorzichtig zijn met het delen van hun eigen definitie van seks met anderen", zegt onderzoeker Brandon Hill van het Kinsey Instituut. Hierdoor ontstaan misverstanden.

Uit het onderzoek met 486 proefpersonen kwamen meer interessante conclusies. Zo ziet 81 procent van de proefpersonen anale seks als seks. 71 procent ziet oraal contact met de genitaliën van de partner als seks.
Opvallend genoeg zijn jonge mannen (18-29 jaar) en oude mannen (65 jaar en ouder) vaker van mening dat een bepaalde daad niet als seks telt in vergelijking met mannen tussen de 30 en 64 jaar.
"Seks is een vaag gebied in onze cultuur en in onze media", beweert medeonderzoeker William L. Yarber. "Als mensen een bepaald gedrag niet als seks zien, is het moeilijk om voorlichting te geven. Ze denken dan dat bepaalde adviezen niet voor hen zijn."


terug naar de Leenwoordenlijst


^