het innerlijke evenwicht en de gemeenschap


De betekenis van de tien wordt in de grote arcana van de Tarot door 10 De Wereld weergegeven en in de kleine arcana door Munten 10, Zwaarden 10, Bekers 10 en Staven 10.
De gereduceerde cijfersom van 10 is 1+0=1, waardoor de betekenis van de tien verwijst naar de één waar de ontwikkeling mee begon. De tien wijst daardoor op een afsluiting, op een voltooiing, op een einde en daarna een nieuw begin.

De betekenis van de tien komt voor in het Boek van Thoth; Thoth en zijn paargenoot Maät kwamen al voor in het Egyptische Oude Rijk (2639-2216 v.Chr.). Van daaruit kwam de tien in de Tarot terecht én in de getallenleer van Pythagoras (6e eeuw v.Chr.). Daar heeft de tien zelfs een heel belangrijke plaats in een kerngedachte van het pythagorisme: de tetraktys.
De betekenis van de tien ontbreekt in de numerologie die door Jamblichus in de 2e eeuw van Pythagoras' getallenleer is afgeleid, waarschijnlijk omdat 1+0=1. Hij ontbreekt daardoor ook in de aanpassing die Gurdjieff aan het begin van de 20e eeuw daarin maakte en die hij het 'enneagram' noemde.

Literatuur:
Dr. Albert S. Lyons - Predicting the future (Astrology, Numerology, Tarot, I Ching)
Wikipedia


terug naar de woordenlijst E

terug naar Pythagoras 10^